Световната енергийна индустрия е в повратна точка. Безпрецедентните сътресения в глобалната

...
Световната енергийна индустрия е в повратна точка. Безпрецедентните сътресения в глобалната
Коментари Харесай

Проблем за $22 трилиона стои пред глобалния енергиен преход

Световната енергийна промишленост е в повратна точка. Безпрецедентните разтърсвания в глобалната стопанска система от пандемията и войната в Украйна, предизвикаха големи разстройства в международната стопанска система и принудиха доста страни по света да премислят енергийните политики и тактики за енергийна сигурност.

Международната организация по енергетика (МАЕ) разгласява прогноза, съгласно която световното търсене на изкопаеми горива може да стартира да доближава своя връх през това десетилетие. Само някои обаче са съгласни с тази вероятност. ОПЕК твърди, че пикът на петрола ще настъпи по-късно от предстоящото, тъй като светът дава приоритет на енергийната сигурност пред обещанията за климата.

Не е ясно накъде духа вятърът в действителност. Много стопански системи дават всевъзможни смесени послания и спорни знаци, което прави процесите на прогнозиране извънредно мъгливи, написа Oilprice. Сигурни сме обаче, че сме на кръстопът.

Световният стопански конгрес твърди, че бъдещето на енергийната промишленост ще се характеризира от няколко основни фактора като основаване на политики; нови провокации пред енергийната сигурност; липса на ограничения за енергийна ефективност; по-високи разноски за декарбонизация; държавни вложения и инфлация; по-голяма волатилност на цените на енергията; незадоволително енергоснабдяване и невисок достъп до сила в разрастващите се страни. Тези фактори ще бъде от основно значение за новите тактики в частния и обществения бранш.
 МАЕ: Производството на слънчеви панели е прекомерно съсредоточено в Китай
МАЕ: Производството на слънчеви панели е прекомерно съсредоточено в Китай

Защо това крие рискове

Геополитиката ще се промени доста, в светлината на това, че веригите за доставки ще минават от изкопаемите горива към редкоземните минерали, които са от значително значение за инфраструктурата за възобновима сила и батериите за електрически транспортни средства. От Китай идва по-голямата част от доста от тези минерали, което ще съставлява нови закани за енергийната сигурност. Повишената конкуренция при тези първични материали може да увеличи доста техните цени, което да докара до така наречен. " зелена инфлация ".

Не е мъчно да си представим какъв брой скъпа ще бъде декарбонизацията, а държавните вложения ще бъдат от значително значение, както и главните схеми за финансиране на климата за развиващия се свят. Засега разноските са надалеч под нужното, с цел да се обезпечи задоволително сила за бъдещето.
 Най-големият източник на чиста сила в света се
Най-големият източник на чиста сила в света се " изпарява "

В световен мащаб има сериозна хидроенергийна рецесия

" Необходимостта от енергийната сигурност и нуждата от подсилване на веригите за доставки ще изискват енергийни вложения, невиждани от 2007 година ", съгласно Световният стопански конгрес. Или с други думи има проблем за 22 трилиона $ .

Недостигът на финансиране евентуално ще доведа до незадоволително енергийно доставяне и неустойчивост на цените на силата, на фона на растящото търсене на сила, до момента в който се отдалечаваме от изкопаемите горива. За да се резервира разликата сред търсенето и предлагането, стандартите за енергийна успеваемост ще бъдат от основно значение.
 Най-големият плаващ вятърен парк в света проработи
Най-големият плаващ вятърен парк в света проработи

Hywind Tampen се намира на към 140 километра от крайбрежията на Норвегия

Очевидно няма да е елементарно и неустойчивостта и разноските на енергийния преход ще тласнат стопанската система към изкопаемите горива, в случай че не бъдат въведени задоволително политически ограничения и принадлежности за използване. Предстои сложен път за декарбонизация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР